”Dagens journalister är som tränade apor”

EU:s utredare vill begränsa vem som kallar sig journalist och inte.

På apberget Lettlands förra president Vaira Vike-Freiberga vill ha strängare lagstiftning för journalistiken i EU. Här vid ett möte i EU-parlamentet i Bryssel, 2009.

Varje EU-land bör införa ett speciellt medieråd, som ska ha mandat att döma ut böter, tvinga fram skriftliga eller tv-sända ursäkter, samt ta ifrån journalister sin rätt att kalla sig för just ”journalister”. Råden ska vara "oberoende", men EU-kommissionen ska samtidigt övervaka dem så att de följer "europeiska värderingar".

Det är några av de mer radikala förslagen som en panel ledd av Lettlands förra president Vaira Vike-Freiberga kommit fram till och plitat ner i en rapport, rapporterar Wall Street Journal.

De nya rekommendationerna kommer samtidigt som flera medlemsländer, som Storbritannien och Ungern, lekt med tanken på hårdare tag mot medierna.

Förslagen är i dagsläget just bara förslag och kanske även mer tänkta att skapa debatt än att skrivas in i lagtext. EU:s ”kommissionär för digital dagordning” Neelie Kroes ska nu ta ställning till rekommendationerna, som lämnades in till EU häromdagen.

Nyligen orsakade en journalist en vredesstorm i den svenska medieankdammen när han skrev att den digitala spelplanen, där vem som helst kan rapportera och tycka och nå i princip hur många som helst, gör att "alla är journalister".

EU:s rapportmakare Vaira Vike-Freiberga går dock ännu längre än så.

”Trained monkeys could probably do it", sa hon på sin presskonferens.

Med andra ord: det har blivit dags för cirkusdirektören att återställa ordningen i manegen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.