En luftig vindsvåning är sällan svår att inreda

Hyresrätterna syns varken i inredningsreportagen eller i politiken

Den unga kvinnan som bor i en central bostadsrätt där inredningen ska ”föra tankarna till New York” – populär i inredningsmagasinens reportage.

Om man får tro inredningstidningar existerar det inga hyresgäster i Sverige. Det finns bara övre medelklass som residerar i stockholmsvåningar och stenhus på Österlen.

År ut och år in följer reportagen samma mall: ett heteropar lämnar storstaden för att bygga sitt drömhem ”på landet”. En oas befriad från vardagsstress, matkassar och skitiga strumpor i hörnen. Man undrar om de ens har ett jobb? Eller så är det den unga kvinnan som bor i en central bostadsrätt där inredningen av någon anledning ska ”föra tankarna till New York”.

När läsaren ska ges inredningstips är det alltid en luftig våning med ”himmelsk takhöjd” och mycket ljusinsläpp som är standarden.

Ursäkta men är det ens en utmaning? Den som bor där har bara behövt ställa en secondhandsoffa och en cykel med bockstyre i vardagsrummet för att skapa ”en industriell känsla” och vi läsare förväntas applådera.

 

Visst händer det att hyreslägenheter skymtar i tidningarna, men då är det en sekelskifteslägenhet i en skånsk stad med fler rum än vad paret ens vet vad de ska göra med. Att det fortfarande finns sådana att hyra beror på att södra Sverige inte drabbats lika mycket av hyreshatande politiker som vi i Stockholm.

Det vore kul om magasinen ville ge sig på en riktig utmaning. En själlöst byggd trea i förorten där fem personer ska leva tillsammans, med minimalt ljusinsläpp, papperstunna skåpsluckor med skavanker, ojämnt brunorangea plastgolv. Det hade varit respektingivande. Men vad vet jag, arbetarklassen kanske inte förtjänar att bo fint.

Men för några veckor sedan hände något i Expressens ”Leva&Bo”. Redaktionen visade upp ett vanligt hem, en hyreslägenhet där det visserligen bodde en kändis, men det spelade ingen roll, folk jublade i kommentarsfälten. Här fanns köksbord från Mio och stolar från Ikea, papperskassar från Willys med knögliga pantburkar, en välsutten fåtölj och sladdar överallt.

Inte för att dra för stora växlar på ett exempel, men trycket på billiga hyreslägenheter är stort nu och det kanske kommer att speglas i inredningstidningarna.

 

Frågan är dock om hyresgästerna kommer att synliggöras politiskt. Förra året genomfördes den största hyreshöjningen på 30 år och i år är det fler hyresvärdar som rekordhöjer. Alla som inte kan eller vill låna pengar för att köpa bostad blir i praktiken straffade ekonomiskt. I princip ger staten massiva bidrag till bostadslån genom det frikostiga ränteavdraget, vilket är helt sjukt, medan hyresgäster inte ens får använda rot-avdraget för att sätta upp en hylla.

Inte konstigt att tidningarna nobbar oss när våra egna politiker gör det.

Café Bambino: Frågelådan är öppen!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.