En öppen hand mot rasism

SOS Racisme, som uppfann "Rör inte min kompis"- handen, har inte lämnat något stolt arv efter sig i Frankrike.

Deras eftermäle har mer handlat om att organisationen slukades av det franska socialistpartiet och blev en karriärväg för blivande politiker.

Redan 1991 splittrades rörelsen. Kändisfilosofen Bernard Henri-Lévy hoppade av under buller och bång. Grundaren Harlem Désir som i dag är EU-parlamentariker och högt placerad i socialistpartiet dömdes till finkan för att ha fifflat med pengar.

All kritik som följt rörelsen kan tyckas vara ett uselt betyg men är snarare ett tecken på det engagemang som SOS Racisme väckte när den startade 1984. Människor var rädda. För första gången sedan andra världskriget började en främlingsfientlighet som inte utgjordes av rena nynazister att växa. I Frankrike nådde Front National sina första politiska framgångar. Mindre än ett decennium senare marscherade Bert Karlsson in i riksdagen.

Efter några år sjönk kampanjen ner i samma glömska som Berts politiska förflutna, men handen har fortsatt leva sitt eget liv.

I årets valrörelse har den använts av Moderaterna, med texten ”Rör inte min statsminister”. Men det var verkligen inte första gången. Knappen har parodierats oftare än smileygubben.

Men det geniala med kampanjen är ju att den var allmängods. Den var bara en knapp. Det var den första ”virala kampanjen”, för att prata pr-språk. Den innehöll ingen världsbild. Den var INTE politik. Bara en varningssignal.

Ett uppsträckt hand som visar att jag inte vill vara med.

I dag tar Aftonbladet tillbaka den där handen till sitt ursprung.

Till den enkla gesten.

Men snart 30 år senare är den mer ett stopptecken än ett varningstecken.

För det räcker inte att varna längre.

– Tar vi inte ställning mot den framväxande antisemitismen i dag, gäller det hatet mot araber i Frankrike i morgon, varnade Harlem Désir när han besökte Oslo 1990, samma år han fick Palme-priset.

20 år senare har islamofobin letat sig in i de europeiska parlamenten. Antisemitismen visar inga tecken på att minska.

Upp med händerna alla som tycker att det inte är ok.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.