Klokheter om musikaliteter

Radioprogrammet "Hjärtslag" handlar
om musik - men inte om själva tonerna

Vad är det som händer när vi lyssnar på musik? Hur påverkar den oss? Vad är det som finns runt omkring musiken? Nej, musik är inte bara musik, utan det finns, naturligtvis, en rad faktorer som följer med musiken, ända från det att den skapas, över framförandet och hur den sedan tar sig in i våra öron, i hjärnan eller hjärtat.

Under rubriken Hjärtslag inleds i dag klockan 14.00 i P2 en serie om tolv program, signerade Per Feltzin. Det handlar om musik, men inte om själva tonerna, utan allting runt omkring dem.

I första programmet står minnet i fokus, minnen av musik, hur vi minns den och vad den kan väcka. Är musiken ett slags känslornas arkeologi, i tiden infrusna i toner? Hur kan vi över huvud taget minnas musik? Och hur minns dirigenter ett partitur? Frågorna blir fler än svaren, och möjligen är det lite fler svar i det andra programmet, där rummet diskuteras. Hur scenografin i en opera kan påverka ljudet, eller att vi i framtiden kan använda gardinerna som högtalare. Men också frånvaro av musik och ljud. Tystnaden, minns ni den? Är den en i dag en lyxvara, något som måste köpas?

En lång rad personer intervjuas: Magnus Florin, Peter Englund, Karin Johannisson, Sven-Eric Liedman, Horace Englund, Herbert Blomstedt, Jonas Forssell och många fler.

Kloka människor, konkreta frågor och en del konstiga svar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.