Privata hemligheter blir nu statens egendom

Nya lagen Chat control 2 innebär att inget längre är anonymt online

Ett försök till privat kommunikation i offentligheten. Bilden har dock ingenting med Chat control 2 att göra.

I Iran och Ryssland har de styrande tagit flera olika initiativ för att omöjliggöra krypterad kommunikation och blockera verktyg som låter människor vara anonyma.

De som bestämmer där vill inte att medborgare ska kunna kommunicera med varandra, med oberoende journalister eller människorättsorganisationer, inte utan att regimerna kan gå in och hålla koll.

Det är lätt att se det diktatoriska i deras agerande.

 

Men förmår vi på samma sätt förhålla oss kritiska till sånt som sker med våra fri- och rättigheter, här i Europa och i Sverige? Tyvärr inte, vi tycks ha landat i en övertro på att staten och myndigheterna per definition vill gott. Att vi kan lita på att de verktyg vi ger makten mandat att använda aldrig kommer att missbrukas.

Annars skulle partierna vara mer oeniga och reaktionerna mer dramatiska när Sverige nu bestämt sig för att ställa sig bakom det som kallas Chat control 2, som EU:s olika instanser är på god väg att driva igenom, och som Emanuel Karlsten ska ha beröm för att ha uppmärksammat här.

Mycket skiljer sig förstås åt – men grundidén är densamma som i Iran eller Ryssland: anonymiteten ska stoppas.

Den som frågar ”varför?” kommer att möta goda argument om att bekämpa spridningen av barnpornografi och förhindra sexuella övergrepp mot barn. En kamp vars betydelse inte kan överskattas. Och det är politikernas plikt att föra den. Det är också deras uppdrag att anpassa lagstiftningen till samtiden och säkerställa att grova brott får konsekvenser.

Likförbannat måste personlig integritet, mänskliga rättigheter och individuella friheter också tas hänsyn till.

 

Den nya förordningen innebär att digital kommunikation via exempelvis krypterade appar, som Whatsapp, Signal och numera också Messenger, alltid ska avlyssnas.

Allt ska sökas igenom, varje sekund, oavsett vem som skickar vad till vem.

Till exempel kommer detta att gälla journalisters kontakter med anonyma källor. Journalistförbundets jurist Tove Carlén beskriver i Journalistpodden koncist hur det riskerar att slå mot journalistiken och källskyddet i Europa.

Meredith Whittaker lämnade sitt jobb på Google 2018, i protest mot hur företaget underlättar för stater att övervaka sina medborgare. Nu är Whittaker ordförande för ideella organisationen Signal Foundation, som står bakom appen Signal.

I ett uttalande beskriver hon Chat control 2 som ett ”katastrofalt förslag” som omöjliggör privat kommunikation för alla: Vi är på väg att ge stater möjlighet att via myndighetskontrollerad AI hela tiden ta del av och värdera allt som skrivs och laddas upp i privata chattar. Det öppnar obönhörligen för att informationen kommer att läcka, hackas eller avlyssnas av tredje part, till exempel främmande makt. I en artikel i Guardian pekar hon på ironin i att många militärer, politiker och företagsledare använder Signal – just för att den krypterar meddelanden. Också deras hemligheter ingår i det som kommer att avläsas och rätt vad det är hamna i fel händer.

 

Så om vi, både medborgare och makthavare, idiotiskt nog väljer att tro att vår stat alltid är och kommer att förbli god mot oss finns ändå all anledning att vara emot Chat control 2.

Länder som Iran, Ryssland eller andra kommer också vilja lyssna, även på svenskar. Litar någon på att de aldrig kommer att lyckas – om vi tillhandahåller tekniken och samlar in informationen?

I dagarna drar Almedalsveckan igång, alla politiker är där. Mellan byråmingel, politikertal och det allmänna supandet hoppas jag att de får frågan hur fan de har tänkt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.