AUGUSTFRÅGAN

Teaterkritiker Claes Wahlin svarar hela året på läsarnas frågor om August Strindberg.

Mejla dina frågor till: augustfragan@aftonbladet.se

Käre Claes, Varför blev Strindberg författare?

–– Poeten

Det klassiska svaret är att en författare inte väljer sitt yrke, utan yrket väljer honom, en syn som går tillbaka till romantiken och synen på konstnären som skapare i egen rätt. Tidigare betraktades han (ni vet, det var oftast en han) på samma sätt som vi ser på hantverkare. Författaren hade att utföra sitt värv efter konstens alla regler  bokstavligt. Reglerna och smaken bestämdes av den intresserade adeln.

Pengar tjänade den som hade hovets eller adelns gunst, ett mecenatskap som alltid varit av betydelse för konsten. Efter romantiken, när marknaden ersätter mecenaten, är den litterärt syftande författaren ingen som kan räkna med att tjäna pengar.

Inte heller Strindberg.

Är Intiman i Stockholm verkligen Strindbergs gamla teater? Där brukar det ju spelas en massa buskis. Peter Flack och dylikt.

–– Max Svensson

Intima Teatern, som ibland blandas ihop med Intiman vid Odenplan i Stockholm, etablerades 1950  där bland andra Ingmar Bergman regisserade. I slutet av 90-talet blev det en privatteater och drivs så än i dag.

Strindbergs egen teater vid Norra bantorget i Stockholm, Intima Teatern, invigdes 1907 efter kontinentala föregångare som André Antoine i Paris med Théâtre Libre (1887), Max Reinhardt i Berlin med sin Deutsches Theater eller David Belasco i New York (The Lyceum, m fl). För att förnya teaterkonsten valde de att arbeta på mindre teatrar där de kunde ha ett större inflytande över vad som spelades.

I Strindbergs fall handlade det om att experimentera, framför allt med sina kammarspel. Under de tre år som han och August Falck  drev teatern spelades en rad pjäser av Strindberg, som Spöksonaten, Pelikanen, Påsk, Oväder, Brända tomten, Dödsdansen, med flera. 1910 tvingades man stänga teatern och namnet vandrade vidare till en teater vid Engelbrektsplan under teaterdirektör Albert Ranfts ledning. Vid Norra bantorget fick teatern heta Lilla Teatern (i regi av Mauritz Stiller och Uno Brander), men också de fick ge upp efter tre år, 1913. Först 2002 blev den vad den är i dag, Strindbergs Intima Teater, under Ture Rangströms ledning.

Om man tycker att Strindberg är astråkig, vad ska man läsa för att ändra sig?

–– Nyfiken

En tre

dje frågeställare undrar slutligen vad man ska läsa om man tycker Strindberg är astråkig. Ja, förmodligen har vederbörande inte orkat läsa ända hit, men skulle så vara fallet föreslår jag att han eller hon tar och ser en av alla Strindbergs pjäser som sätts upp runt om i landet i år. Om den uttråkade så håller sig vaken, går det fint att återkomma för tips.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.