Alla gillar jämlikhet men delar inte synen på den

Ibland påstås att konflikter vinns lika mycket i medierna som av strejkvakter, i synnerhet om konsumenterna påverkas direkt. Om det är sant har Handels redan förlorat.

Borgerliga ledarsidor må vara oense om skatter, vapen, skolor, Palestina, om vad deras liberalism egentligen betyder, och så vidare. Men när de ställs inför en fruktansvärd gemensam fiende – landets kassörskor – sluter de leden, plockar fram Svenskt Näringslivs pressmeddelanden och börjar skriva av.

Handels lönekrav är drömska och verklighetsfrånvända, anser Svenska Dagbladet. Vill de tjäna pengar, borde de bli industriarbetare, föreslår Dagens Nyheter. Ett extra låglönepåslag kommer att skapa arbetslöshet, tror både Expressen och Sydsvenskan, som dessutom drar till med Urban Bäckströms fraser om att Sverige redan har en alltför sammanpressad lönestruktur.

Några extra hundralappar till folk som tjänar kanske hälften av vad en stockholmsk ledarskribent drar in hotar, förstår man, hela den svenska modellen.

Det är ett nästan rörande exempel på klassolidaritet. Och en fin illustration till den italienske filosofen Noberto Bobbios tes om att det till syvende och sidst alltid är synen på jämlikhet som skiljer högern från vänstern.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.