Aagård låtsas vara fritänkare

Aftonbladet i går.

REPLIK På kultursidorna i går skriver Martin Aagård att Högskoleverket klandrar Konstfack för att professorerna inte handleder kandidatelever. Det låter hemskt. Undervisar vi inte? Vad det handlar om är att vi professorer främst handleder på masternivå. Högskoleverket rekommenderar att vi i högre grad också undervisar på kandidatnivå. Det gör vi också. Jag har själv haft många handledarsamtal med Anna Odell. I motsats till Aagård ser jag hennes arbete som så angeläget att det inte ska censureras, trots de etiskt svåra övervägandena. Aagård låtsas vara fritänkande men vill nu inte vidkännas att han gör gemensam sak med populistiska folkpartistiska politiker, kulturkonservativa tyckare och andra som rasar mot konstinstitutionen på Konstfack och till och med vill ställa oss inför rätta.

Magnus Bärtås, Professor på institutionen för konst, Konstfack

SVAR DIREKT Nej, jag har aldrig gjort gemensam sak med folkpartister, kulturkonservativa eller ilskna överläkare. Jag har aldrig menat att Konstfack ska åtalas.

Men det är inte heller problemet. Problemet är att Anna Odell står åtalad.

Att Konstfack som institution ändå envist fortsätter att slingra sig från ansvaret för det missnöje Odells konst väckt är faktiskt bara fegt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.