Helt fel tillfälle för en manipulerad Kate-bild

Är brittiska kungahuset sämst i världen på mediehantering?

Bilden på Kate Middleton och hennes barn publicerades i lördags. Ganska snart drogs den tillbaka av de tre bildbyråer som publicerat den med motiveringen att den var manipulerad.

Vad är det med det brittiska kungahuset? Vill de skapa konspirationer? Eller är de bara sämst i världen på mediehantering och/eller Photoshop?

På något sätt har huset Windsor i alla fall lyckats koka ihop ett riktigt clusterfuck av något så oskyldigt som en Mors dag-bild.


Det började i lördags, när hovet lade ut en bild på Instagram av prinsessan Kate och hennes tre barn i skir vårgrönska. Gulligt! Men på sociala medier började man genast mumla. Var det inte nåt lite skevt i bilden? Inte uppenbart för ett otränat öga men nätet är som bekant fullt av tränade ögon och snart började konstigheter ringas in. Prinsessan Charlottes ena koftärm ser skum ut, det är färger som inte stämmer, hår som ligger konstigt.

Brasan flammade upp rejält när de stora bildbyråerna – AP, Reuters, AFP – som spridit bilden över världen gav nätdetektiverna rätt. De drog tillbaka bilden med motiveringen att den var alltför manipulerad. Inte som i helt igenom fejkad, preciserade AP, Kate och ungarna hade säkert poserat framför prins Williams kamera, utan mer som allt för redigerad.


Det är förstås tillräckligt pinsamt i sig för hovet att få sin bild underkänd – har de inte proffs att tillgå? Men det som riktigt fick nätet att koka var att denna manipulerade bild är den första officiella bilden med prinsessan Kate sen i julas. I januari meddelades att hon skulle genomgå ”en planerad bukoperation” som skulle kräva tio dagar på sjukhus – och det är allt allmänheten har fått veta. Hon har varit osynlig så till den grad att taggen #whereisKate har etablerats. Inte ens besked om kung Charles cancer eller nya upptåg från Harry och Meghan fick frågorna att tystna: är hälsoläget värre än man låtit påskina? Är det kungliga äktenskapet i kris? Har Kate gått i någon slags kunglig strejk? Var sjutton höll hon hus?

Helt fel tillfälle att släppa en manipulerad bild alltså.


I dag kom en förklaring: prinsessan Kate skriver på Instagram att det var hon själv som hade redigerat bilden. ”Precis som många andra amatörfotografer experimenterar jag då och då med redigering”, skriver hon. En del läser nog bara in desperat krishantering i detta, andra kanske tänker: ”Rart, hon är precis som vi och vad bra att hon har nåt att göra under sin konvalescens”. Men tråkigt nog för Kate tänker nog många ungefär: ”Klantskalle, har du ingen koll på vad som pågår där ute?”.

Det är faktiskt klantigt av det brittiska hovet. Allmänheten har börjat förstå vad AI, deep fakes och illvilliga påverkansoperationer kan göra, det vill säga att inte ens det vi ser med våra egna ögon behöver vara sant. I den paranoida stämning det skapar är det svårt att bygga trovärdighet – och att bli påkommen med manipulationer är förödande. Bli inte förvånad om du snart läser på nätet att prinsessan Kate är en bricka i Putins spel. Eller i Kinas. Eller är utbytt mot sin egen syster. Eller är en del av Illuminati. Eller ligger bakom massinvandringen. Eller … ja, bara din och alla andras fantasi sätter gränser.

Lesbisk överlägsenhet och Elon Musks bebisfasoner

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.