Oansvarigt skvaller från oansvariga utgivare

Hatsajter sprider rykten som inte är sanna

De senaste dagarna har några av hatsajterna hävdat att etablerade medier inte vågar skriva om en ledande politikers besök hos en prostituerad.

Detta konspiratoriska trams är ointressant i alla andra bemärkelser än att det erbjuder en utmärkt möjlighet att förklara skillnaden på journalistik som tar ansvar och löst skvaller.

Låt mig ta det från början. Aftonbladet avsatte häromdagen tre reportrar för att undersöka sanningshalten i politikerns påstådda sexköp. Dels för att vi inte kan ha lagstiftare som förbjuder oss att gå till prostituerade och själva gör det, dels för att en sådan livsföring skulle göra politikern till en säkerhetsrisk och kunna bli föremål för utpressning.

Uppgifterna hade några dagar tidigare publicerats på högerextrema sajter, sedan någon läst en förundersökning om en kopplerihärva i Halland förra året, där den utpekade dök upp i en prostituerad kvinnas kundregister.

Men efter samtal med poliser, åklagare och den prostituerade kvinnan lades storyn ner, då ingenting tydde på att den stämde. En seriös redaktion som sprider den här typen av skvaller blir inte långlivad och har dessutom en ansvarig utgivare som kan slängas i fängelse om det som publiceras bryter mot lagen. Hatsajterna fick sin belöning: hundratals hyllande kommentarer om att de till skillnad mot kulturmarxisterna inom gammelmedia vågar skriva sanningen.

Det är skillnad på en tidning med ansvarig utgivare och sajter med oansvariga utgivare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.