Förklara varför jag inte får resa till Kanada

Öppet brev till Kanadas ambassadör Hans Excellens Jason La Torre

Jason La Torre, Kanadas ambassadör i Sverige.

Som politisk journalist får man finna sig i att en del länder ser ens närvaro som icke önskvärd. På grund av det jag skrivit genom åren torde länder som Ryssland, Kina, Saudiarabien, Iran, USA och sannolikt Israel numera vägra mig inresetillstånd.

Men Kanada!?

Det var omöjligt att föreställa sig. Kanada är ju i många avseenden som Sverige. Kanada var ett av de två eller högst tre länder där min hustru och jag tänkte söka vår tillflykt om Sverige drabbades av sådan högerextremistisk regim att vi tvingades emigrera. Vi tog nämligen för givet att Kanada, i kraft av sin historia och demokratiska tradition, skulle välkomna oss i sådant nödläge. Vi är ju båda laglydiga, språkkunniga och välsituerade. Vi har under en följd av år besökt Kanada utan minsta komplikation, även i de fall då jag medfört jaktvapen.

Att jag för femtio år sen publicerade viss undersökande journalistik som den dåvarande svenska staten fann så upprörande att jag dömdes till fängelse spelade således ingen roll för mina möjligheter att resa till och i Kanada.


Men nu har en nyordning tydligen trätt i funktion. Resenärer till Kanada ombeds ansöka om preliminärt inresetillstånd. Min hustru beviljades omedelbart sådant tillstånd. Men inte jag. Vi ansökte i mars månad detta år.

Jag kan inte uppfatta ett över sju månader långt dröjsmål som annat än avslag. Och vad värre är, ett avslag utan förklaring eller motivering. Kanadas ambassad i Stockholm säger sig inte kunna lämna några besked. Men man hutade åt mej med att om jag krånglar drar ärendet bara ut än mer på tiden.

Därför, Ers Excellens, vänder jag mig till Er med detta offentliga brev.


Den nyordning som Kanada infört gällande utländska resenärer kan för svenskt vidkommande inte bara gälla mig. Således finns ett allmänt intresse av att få veta vilka svenskar som i och med nyordningen har blivit icke önskvärda besökare i Kanada. Och i synnerhet på vilka grunder denna icke önskvärdhet beslutas.

Gäller nyordningen särskilt journalister? Finns det andra journalister på Sveriges största tidning Aftonbladet som också kan förvänta sig avslag på en inreseansökan? Eller gäller nyordningen alla svenskar oavsett profession som av ett eller annat politiskt eller säkerhetsmässigt eller annat skäl numera betraktas som icke önskvärda? I så fall, vilken typ av skäl?


Detta nya problem i relationerna mellan Kanada och Sverige, hittills icke uppmärksammat, är därmed en politisk fråga som borde diskuteras offentligt.

Följaktligen, Herr ambassadör, är det en högst rimlig begäran att Kanadas ambassad klargör innebörden i den nyordning som gjort ett okänt antal svenskar ovälkomna i Ert land.

Med utmärkt högaktning

Jan Guillou

Café Bambino – Suzanne Osten litar på barnen

Följ ämnen
Israel

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.