Politisk retorik som dödar – på riktigt

Tigran Feiler om hur debatten om ”hårdare tag” inspirerar mördare i Mexiko

”Du menar väl inte bokstavligt”, frågade journalisten Azucena Uresti förvånat mitt under den första tv-sända presidentvalsdebatten i Mexiko.

"Jo, man borde hugga händerna av tjuvarna", svarade El Bronco som är en oberoende kandidat med några få procents stöd i opinionen och som verkar vara beredd att göra nästan vad som helst för att väcka uppmärksamhet.

I en debatt som i övrigt gick i förväntade hjulspår var det El Broncos ord som dröjde kvar. Och snabbt blev till ett viralt fenomen i Mexiko som är ett av de länder i världen där sociala medier används allra mest.

Mexikos vitala politiska humor gick på högvarv.

El Bronco

Tillsammans med 120 miljoner mexikaner har jag skrattat åt avhuggna liketummar och photoshoppade bilder på landets regering utan händer. Men skrattet fastnade snart i halsen. För ord leder till handling.


Bara timmar efter debatten hittades en stympad kropp i badorten Acapulco som drogkriget förvandlat till en av världens dödligaste städer. Makabra våldsscener hör visserligen inte till ovanligheterna i Acapulco men den här gången var det annorlunda.

Budskapet talade sitt tydliga språk. Intill huvudet, armarna och benen som huggits loss från resten av kroppen låg ett meddelande: ”El Bronco sade det, man hugger händerna av tjuvar, här är den första”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.