”En solklar provokation”

Filmarna bakom den finska rasismstämplade videon förklarar sig

Regissören Hamy Ramezan. Foto: YLE

Den rasismstämplade finska videon, där onyktra ungdomar påstås håna hungerstrejkande afghanska flyktingar framför riksdagshuset i Helsingfors genom att bjuda dem på öl och stekt fläsk, har plockats bort från flera sajter på nätet.

Nu hävdar filmmakarna att man försöker dölja hur verkligheten för många utsatta i Finland är.

– Filmen är en solklar provokation, säger fotografen Joonas Urpilainen.Den uppmärksammade videon är en del av det nordiska projektet Doxwise som stöttas av bland annat finska och svenska filminstitut. Unga filmare deltar genom att skapa videodagböcker om sina liv.

Efter att filmen publicerats på Doxwise hemsida uppstod en debatt på nätet där filen anklagades för att vara rasistisk. Nu har videon tagits bort både från Doxwise hemsida och från Youtube.

Regissören Hamy Ramezan säger i en intervju i finska tv-programmet Suora Linja att man försöker mörka en utbredd inställning i Finland.

– Man vill tysta sanningen. Ingen vill se den, ingen vågar prata om den. Man vill inte att omvärlden ska se vad som händer i Finland just nu - eller vilken mentalitet som frodas här. Det är min åsikt, säger han.

Han kommenterar också de påstådda rasistiska undertonerna i videon:

– Många har sett och upplevt videon. Jag tycker inte att jag behöver besvara frågan. Filmen är tydlig.

Fotografen Joonas Urpilainen förklarar i Radio X3M:s program Jouren (spola till 52:00 min) att man med videon försöker belysa nödställdas situation i Finland. Och ett sätt att göra det är att visa det ur en dålig synvinkel, exempelvis genom att grilla fläsk, dricka öl och springa naken på riksdagshuset trappor.

– Det är underligt att man får synlighet genom negativa saker. Det bär sju gånger mer frukt än att visa på något gott. Folk är inte intresserade av att se goda saker, säger han till programmet.

Så det vara bara en provokation?

– Helt och fullt en provokation.

Liisa Juntunen, finsk producent på Doxwise, säger till programmet (spola till 23:30 min) att gränsen för vad som kan filmas kan vara otydlig. Hon anser att det framgår tydligt att videon gjordes med en viss avsikt, men att det inte uppfattas av alla som sett den.

– Vi har diskuterat detta mycket. Det är fullt förståeligt att folk uppfattar saker och ting ur sin egen begreppsvärld och egna erfarenheter. Men det måste sägas att man här (i videon) inte riktigt hållt sig inom ramen, vilket också framgår bland annat av näckandet på trappan till riksdagshuset.

Doxwise valde ändå att visa filmen då tanken med videodagböckerna är att unga får filma vad som helst och att det ska visas.

Efter diskussionerna på nätet valde man dock att ta bort videon från projektets hemsida och Youtube.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.