Smutsiga kriget om satelliterna

Eutelsat blockerar 19 iranska tv-kanaler - över Europa

Medan tonläget trappas upp mellan Iran och väst pågår ett långt ifrån lika uppmärksammat krig om tv-satelliterna. I centrum står den franska satellitjätten Eutelsat, som varje dag sänder 4 250 tv-kanaler till 200 miljoner tittare i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Förra veckan stoppade Eutelsat sändningarna av 19 iranska tv-kanaler, som alla ägs av det regimkontrollerade bolaget Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB).

Enligt Eutelsat är beslutet framtvingat av EU:s sanktioner mot Iran, då IRIB:s chef Ezzattolah Zarghami i mars lades till på listan över företrädare för regimen som ska omfattas av ekonomiska sanktioner. Men alla köper inte den förklaringen.

Den iranska regimen kallar Eutelsats beslut ”olagligt” och ett ”brott mot informationsfriheten” och även EU underkänner det hela.

– Eutelsats beslut är inte ett direkt resultat av EU-sanktionerna, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, till Aftonbladet.

Eutelsats beslut kan snarare ses som en upptrappning av den konflikt bolaget haft med iranska myndigheter under flera års tid. Tillsammans med BBC och Deutsche Welle anklagar de den iranska regimen för att systematiskt sabotera deras sändningar, genom att störa signalerna i regionen. Sabotagen ska ha ökat efter att Eutelsats spärrat de 19 kanalerna, enligt BBC.

"Propagandamaskin"

Den kanske mest kända kanalen i IRIB:s portfölj är Press TV, en Al Jazeera-utmanare som ska vara en motpol till den ensidiga rapporteringen av regionen efter den 11 september (enligt Iran). Kritiker menar dock att den mer fungerar som en propagandamaskin för Irans regim och kanalen är ökänd för att ge utrymme åt konspirationsteoretiker, förintelseförnekare, och att sätta rubriker som ”The rape of Greece by jewish bankers”.

Påtryckningar från lobbygrupp

Den inflytelserika lobbygruppen United Against Nuclear Iran (UANI) har enligt egna uppgifter kontaktat Eutelsat och uppmanat dem att ta bort de iranska tv-kanalerna. I ett brev som skickades den 3 maj i år skrev man bland annat att satellitbolagets kopplingar till Iran kunde vara ett brott mot amerikansk lag och att Eutelsat främjar den iranska regimens övergreppskampanj mot sina egna medborgare.

Enligt Press TV är det sionisternas fel att man slängts ut och man hotar att ta fallet till domstol. Oklart till vilken instans. Något som dock är klart är att kriget om satelliterna fortsätter, med två parter som anser sig slåss för informationsfriheten. Och som båda kritiserats av International Press Institute, för att ha brutit mot just den friheten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.