Tarvligt taskspeleri av franska snuskhumrar

Överklassmän protesterar mot ny sexköpslag av svensk modell

Prostitutionsfrågan är på tapeten. I den tyska tidskriften Emma trycktes nyligen ett upprop till stöd för en sexköpslagstiftning efter svensk modell. Det statligt sanktionerade slaveriet måste få ett slut, menade bland andra historikern Hans-Ulrich Wehler och skådespelerskan Senta Berger.

I den franska nationalförsamlingen har ­socialistpartiet lagt ett lagförslag i syfte att kriminalisera sexköp. Framstöten har förorsakat en rasande reaktion. Under slagordet ”Rör inte min hora” har hundratals självutnämnda machomän ur de övre samhälls­skikten gått till motangrepp, bland dem författaren Frédéric Beigbeder och publicisten Èric Zemmour.

Titeln är en anspelning på den antirasistiska kampanjen ”Rör inte min kompis”. Som om inte detta ­vore nog kallar sig undertecknarna uppstudsigt för de 343 snuskhumrarna. På så sätt knyter man an till det upprop från 1971 där franska kvinnor, bland dem Simone de Beauvoir, berättade att de hade gjort abort. Bekännelsebrevet, vilket bidrog till att bana väg för fri och gratis abort i Frankrike, kallades i folkmun ”De 343 slampornas manifest”.

Man kan tycka vad man vill om prostitution och sexköpslagar. Att dra paralleller mellan kampen för rätten till den egna kroppen och en kampanj för att få fortsätta köpa någon annans är likväl inget annat än tarvligt taskspeleri.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.