En fingervisning om Avpixlats muskler

SD-sajten lägger troligen pengar på hög för att storsatsa på valet

Kent Ekeroth.

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth får skatta för de pengar han hjälpt till att samla in till den främlingsfientliga nätsajten Avpixlat. Det berättade Aftonbladet i dag.

Mest intressant är att vi därmed får en fingervisning om Avpixlats ekonomiska muskler.

Visserligen vet vi inte om det också finns andra intäktskällor. På sajten gör man ju till exempel reklam för böcker och t-shirts, och något borde väl det inbringa. Men 225 000 kronor i donationer på ett år är inte direkt överväldigande för en sajt som antas ha en kvarts miljon unika läsare – i veckan. Redaktörerna kan inte direkt hoppa av glädje över hur sympatisörernas patriotiska glöd översätts i givmildhet, om man säger så.

65 000 kronor ska ha använts till servrar och löner. Vilket tyder på att de som skriver på sajten faktiskt inte får betalt, eller i alla fall mycket dåligt betalt.

Men de resterande 160 000 kronorna? Ja, min första tanke är att man kanske lägger på hög för att storsatsa inför valet nästa år. För det ska man ha klart för sig: Sverigedemokraterna och Avpixlat hänger tätt ihop. Sajten refererar SD:s pressmeddelanden, tipsar om utspel och kritiserar medierna om de råkar säga något illasinnat om partiet. Med sin räckvidd gör det sajten till SD:s främsta megafon.

Men det vet alla redan. Politiskt spelar därför nyheten om upptaxeringen ingen större roll. Att de ideologiska och personella banden mellan Avpixlat och SD nu understryks ännu en gång är i så fall antagligen mer besvärande för Avpixlat än för Sverigedemokraterna.

Avpixlats första reaktion var följdriktigt just att poängtera att man inte har något med SD att göra, utan är ”oberoende och fristående”. Samtidigt passade man på att med sedvanlig känsla för konspirationer antyda att deras ”meningsmotståndare” ligger bakom taxeringsbeslutet.

Ja, så ser deras värld ut. Svart är vitt, propaganda är nyhetsförmedling och PK-maffian styr Skatteverket.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.