Ikea bland tyska bolag i DDR-härvan

Västfirmor vänsterprasslade bakom muren – försåg landet med viktig västvaluta

För ett drygt år sedan bekräftade Ikea att politiska fångar i DDR användes i företagets produktion. Att möbeljätten inte varit ensam om att dra nytta av diktaturens konkurrensfördelar insåg de flesta. I vilken utsträckning västfirmor vänsterprasslade bakom muren har dock hittills aldrig undersöks.

Tobias Wunschick, forskare vid den statliga myndigheten med ansvar för Stasis arkiv, kan nu visa att Ikea bara var toppen på ett isberg. I den ännu outgivna Knastware für den Klassenfeind (Kåkvaror för klassfienden) – vars innehåll nu ingående refereras i tyska medier – presenteras belägg för att tvångsarbetare tillverkade varor för en mängd framstående västtyska företag, bland dem Volkswagen och Aldi.

Wunschick gör också en första, och enligt egen utsago mycket försiktig, uppskattning av värdet av fångproduktionen till väst: Under 1980-talet handlade det allra minst om 200 miljoner D-mark per år. Den oheliga alliansen försåg DDR med viktig västvaluta samtidigt som storföretagen bara behövde betala en spottstyver.

De nya avslöjandena aktualiserar frågan om ekonomisk ersättning till tvångsarbetarna. Arbetsförhållandena var farliga och förnedrande. Offerorgansationer fordrar nu att företagen bidrar till en fond som kan kompensera forna politiska fångar för svältlöner och uteblivna pensionspoäng. Allt annat vore oanständigt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.