Thrillersåpan blev tv-historia

Twin Peaks återkomst orsak för fruktan och längtan

De senaste åren har det pratats mycket om de välrenommerade filmskaparnas inträde på tv-seriebanan. Jane Campion, Per Fly, Baz Luhrmann och andra har ingjutit prestige och konstnärlig halt i formatet.

Men David Lynch skrev faktiskt tv-seriehistoria redan 1990. Twin Peaks hade premiär samma vår som Lynch vann Guldpalmen i Cannes med Wild at heart. Han var på topp, och serien var en sensation: en humoristisk, tragisk och skrämmande thrillersåpa där det undermedvetna och det övernaturliga glider över varandra och in i verkligheten.

Till sin hjälp hade Lynch Mark Frost, med erfarenhet från Spanarna på Hill Street, och det som stagar upp den alltmer utflippade handlingen är just arbetet på den lilla orten Twin Peaks polisstation. Hit kommer FBI-agenten Dale Cooper – Kyle MacLachlan i sitt livs roll – för att utreda mordet på dröm-flickan Laura Palmer.

Jag ser om Twin Peaks för första gången denna vinter. Det är härligt: fotot, musiken, skådespeleriet, ömsintheten inför den uramerikanska småstan med vildmarken nära inpå, alla typiska Lynch-femme fataler i -axelvaddar och jättetröjor.

Det är också intressant, för i dag är jag bättre analytiskt rustad än för 25 år sedan. Serien fjantar till sig mot slutet, men en och en halv säsong håller den stilen. Nästa år kommer en fortsättning. Jag bävar och längtar. Twin Peaks finns på HBONordic och som dvd-box.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.