Orbán ökar trycket mot medierna

Åke Pettersson om metoderna som tystar kritisk press

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2018-04-21

Viktor Orbán, ­Ungerns premiärminister.

Den oppositionella dagstidningen i Ungern, 80-åriga Magyar Nemzet, överlevde den tyska invasionen 1944 och när ryska trupper slog ned upproret 1956, men inte Fidesz nya två-tredjedels majoritet.

Tidningen stängs nu efter valet precis som regeringskritiska, elvaåriga radiostationen Lánchid. Även webbtidningen The Budapest Beacon, som rapporterat oberoende för alla som har svårt för ungerska språket, lades ned häromdagen.

Och veckotidningen Heti Válasz är illa ute.


Orsak: ägarna klarar inte längre av de stora förlusterna. Det är inte genom censur utan genom uppköp och finansiella tricks Viktor Orbáns regering tar över eller tvingar de oberoende medierna att ge upp. De får inga annonser från offentliga institutioner och företag, reklamskatten höjs med mera. Och flera sätt att tysta de få kvarvarande kritiska rösterna kan nu bli aktuella, fruktar medieforskare.

Magyar Nemzet och Lánchid Rádió ingick i affärsmannen Lajos Simicskas medieimperium. Simicska var Orbáns närmaste vän sedan skoltiden och hans medier stödde Orbán till början av 2015. Då blev de mer eller mindre dödsfiender och Magyar Nemzet gjorde flera avslöjanden om korruptionshärvor som de tidigare Fidesz-vännerna varit inblandade i.

Det var den tidningen som före valet avslöjade att vice premiärministern åkte på lyxiga mutresor till Sverige och sköt renar.


Under åren har fler och fler medier hamnat i regeringsvänliga händer: varenda lokaltidning i Ungern, Origo, Bors, Figyelö, samt TV2 och Echo TV. Redan före valet var kring 70 procent av medierna kontrollerade av Orbáns folk. Bland dessa viktiga public service-radion och tv:n.

Veckotidningen Figyelö bevisar verkligen hur nära den står Orbán.

I förra veckan presenterade den en lista med 200 namn på journalister, NGO-företrädare och universitetsfolk som anses ingå i USA-miljardären George Soros nätverk.

Texten på listan är skriven i vitt på svart bakgrund, vilket onekligen väcker ganska obehagliga associationer (till en dödslista). Enligt Viktor Orbán själv finns det kring 2 000 personer i Soros sold i Ungern, ”Soros legosoldater”, som han kallar dem.


Åke Pettersson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.