Kultfiguren gav skydd

Julkalender: Den riktiga tomten heter Nikolaus

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nikolaus av Myra.
Nikolaus av Myra.

KULTUR

Julen handlar inte om tomten. Det är inte tomten som ligger i krubbans hö och blickar upp mot stjärnorna på himlapällen. Tomten är inte lindad som en bebis. Tomten är från början vuxen och påklädd.

Sankt Nikolaus föddes i nuvarande Turkiet, i en kristen familj i Myra på 300-talet. Han använde arvet efter sina ­rika föräldrar till att hjälpa de fattiga. Observera: utan att därmed dra uppmärksamhet till sin egen person. 

Det som är Nikolaus claim to fame, utöver givmildheten, är en särskild insats. 

Historien berättar om en utfattig fader på väg att sälja sina döttrar till en bordell, eftersom han inte hade pengar till deras hemgift. Då inskred Nikolaus och räddade de tre tonårsflickorna från prostitution genom att ge dem varsin påse med guld. Nikolaus är i de protestantiska och engelsktalande länderna allmänt känd som den gode Santa Claus. Skägget satt redan på anfadern, om än mindre bulligt vitt.  

Sedermera blev biskop Nikolaus populär och som helgon ägnades han en omfattande kult i den bysantiska kyrkan. När italienska köpmän 1087 förde hans reliker till Bari på italienska ostkusten, för att rädda dem undan muslimerna, blev Nikolaus ännu mer populär. 

Han är sjöfararnas, handelsmännens och skolbarnens speciella skyddshelgon. Rimligen borde han även vara de prostituerades.  

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.