Henerator gör din webbläsare könsneutral

Byter ut alla hon och han mot hen

Henerator - städar bort alla hon och han.

Behöver vi verkligen ”hen”? Få har väl missat diskussionerna om det könsneutrala pronomenets nödvändighet.

Oavsett åsikt verkar hen skapa debatt. Ämnet har diskuterats i kultur-tv och i tidningar.

På relativt kort tid har hen ändå lyckats få spridning. I nya barnboken Kiwi och monsterhunden finns varken hon eller han, och tidningen Nöjesguiden gjorde ett könsneutralt temanummer för några veckor sedan.

Men hen har ännu inte lyckats komma in i SAOL trots att anhängarna av pronomenet har egen grupp på Facebook.

Nu kan den som vill pröva att surfa könsneutralt. Sajten Henerator.se erbjuder en plug-in till webbläsaren som städar bort alla hon och han. Marcus Sjögren och Philip Westman är namnen bakom idén. Kommunikatörerna ställer sig utanför debatten men ser Henerator.se som en del av diskussionen.

– Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving, säger Marcus Sjögren till DN.se.

Duon fick idén till Henerator.se genom Twitter där ämnet diskuterades livligt. Och reaktionerna har minst sagt varit blandade.

– Till en början var det bara vänner och bekanta som såg sajten och redan då var det blandade reaktioner. Dels har vi märkt att det finns det de som förespråkar ”hen” som gillar sajten. Sedan finns det de som gillar ordet, men inte sajten. Sedan finns det de som inte gillar ordet men som gillar ”Henerator” och tycker att det är en kul grej. Och så finns det de som varken gillar ordet eller sajten. Så det finns många fötter att stå på, säger hen till DN.se.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.