SD:s taktik har vi sett förut

... vår tids trotskister?

Sverigedemokraterna gick ut hårt i tisdags – bokstavligt talat – när de troppade ut ur storkyrkan i protest mot biskop Eva Brunnes predikan om alla människors lika värde.

”Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister”, skrev SD:s politiske sekreterare Erik Almqvist på Twitter och följde strax upp med: ”Svenska kyrkans ledning står inte för våra värderingar. Det är därför vi ska byta ut den”.

Svenska kyrkan är inte den enda organisation som Sverigedemokraterna vill ta över för sina egna syften. Häromdagen tvingades Sveriges hembygdsförbund att släcka sin fansida på Facebook. Den hade bara varit uppe i ett dygn. Sidan fullkomligt ”annekterades” av sverigedemokrater, förklarar generalsekreterare Jan Nordwall som öppet tagit avstånd från SD:s flört med hembygdsrörelsen.

Anstormningen av sverigedemokrater åtföljdes av en uppmaning från partiets pressekreterare Mattias Karlsson: ”Uppmanar alla sverigevänner att bli medlemmar i Sveriges hembygdsförbund och rösta bort den svenskfientliga ledningen nästa år”.

Att ta över hembygdsförbundet skulle dock ta mer än ett år eftersom förbundet organiserar 26 lokala hembygdsorganisationer som först måste erövras.

Men vänta ett tag, det är något som känns välbekant här. Man går med i opolitiska organistationer för att kuppa ledarskapet och sedan bedriva sin politik inifrån ... Sverigedemokraterna är vår tids trotskister! Trots att de avskyr 68-rörelsen så intensivt har de onekligen tagit till sig vissa av metoderna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.