Alla utom Malte Persson är nyfikna på sex

”Till sängs” visar att relationspratet är odödligt

Malte Persson tycker tidningarna kan skaffa sig en egen sexbilaga om kultursidorna ska fortsätta “göra det mest banala dejtinggnäll” till kulturdebatt. Vid det laget hade Sydsvenskans kultursida redan hunnit publicera två artiklar i sin nya serie “hjärtespalterna.” I SvD har Ann Heberlein fått skriva inte en, utan två artiklar som uppföljning på den syrefattiga “otrohetsdebatten”. Samtidigt i DN diskuteras det huruvida det ändå inte är jämställdheten som tagit död på romantiken?

På ett glöggmingel i julas sa en äldre kollega till mig att “jag kan inte fatta att folk är så besatta av att diskutera kön igen, det är som på 70-talet”. Ändå fortsätter vi och kan inte sluta. Efter några intensiva veckor av upprepade resonemang borde man vara mätt på kulturifieringen av heterosexuella relationer – men det finns ändå plats för det senaste avsnittet av podden Till sängs av Samanda Ekman och Malena Ivarsson.

 

Redan 2016 pratade journalisten med sexologen i SR under det lite längre namnet Till sängs i kulturen, där de diskuterade olika fiktiva par som om de var verkliga. Nu har det nya, lite friare formatet varit igång i snart ett år – från ingenstans dök deras, ja ganska fula, omslagsbild från podden upp och folk verkade vara helt lyriska över Till sängs.

Jag förstår dem helt och fullt. Ekman och Ivarsson har en underbar dynamik, som om de vore mor och dotter. Malena Ivarsson, som gjorde sig känd som sexexpert i tv redan under 80-talet, sitter på svaren. Samanda Ekman har likt oss andra (förutom Malte Persson) ett outtröttligt intresse för relationer och verkar inte ha någonting emot att ställa frågan “varför?” om och om igen.

Är det generationsskillnaden mellan dem som gör samtalen så medsvepande? Eller är det bara den genuina nyfikenheten över vad den andra har att säga? Som att de sitter och stirrar in i varandras ögon genom hela inspelningen. “Skojar du”, säger den ena. “Nej”, säger den andra efter en kort konstpaus.

Diskussionerna om relationer kan aldrig dö.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.