Du varma nya värld

Över 60 000 européer dog av hettan förra året

Hettan som dödar.

Sommaren 2003 besökte jag vänner som hyrt en lägenhet i Florens. Bilden som mötte mig har etsat sig fast: i ett mörkt vardagsrum bakom stängda fönsterluckor jobbade mina vänner med sin tidskrift i bar överkropp. Hettan utanför var olidligt, inomhus bara marginellt bättre, med endast några få timmars respit varje natt.

70 000 människor avled i Europa till följd av hettan.


I efterhand har jag förstått att den sommaren var exceptionell. Visserligen steg medeltemperaturerna stadigt till följd av utsläppen av växthusgaser, men 2003 avvek från trenden med sina extrema temperaturer.

De överträffades förra sommaren, meddelar nu ett team av spanska forskare i en artikel i Nature. Och den här gången är det inget udda år. 2022 ligger mycket mer i linje med hur somrarna nuförtiden är. Temperaturökningarna har accelererat. Medan medeltemperaturen ökade med 0,028 grader per år under perioden 1991–2012, så var motsvarande siffar 0,142 per år mellan 2013 och 2021.

Välkommen till du nya varma värld.

Medan 2003 var en avvikelse är 2022 i linje med trenden.


61678 personer avled till följd av hettan förra året i de 35 europeiska länder forskarna har studerat, framförallt i länderna kring Medelhavet.

Döden slog på intet sätt blint. Fattiga drabbades värre än rika, gamla mycket värre än unga och långt fler kvinnor än män avled.

Det är svårt att ta in: 60 000 döda européer.

Hade det skett i ett krig, ett terrordåd, till och med i en jordbävning, hade staterna massmobiliserat, tidningarna skrikit högt och samhället hade, i alla fall tillfälligt, skakats om.

Men inför denna långsamma död, som framförallt drabbar gamla och sjuka och för vilken ingen person egentligen kan hållas direkt ansvarig, går livet bara vidare, hettan blir det nya normala.

George W Bush hade rätt: vår livsstil är inte förhandlingsbar.

30 grader i vattnet i Florida. 50 grader i Arizona. Nya lokala värmerekord runt om i Sverige. Det blir mest ding-ding-värld-nyheter, ett slags underhållningsnyheter, som inte riktigt biter.

Jag märker det själv. Det kommer lite regn i ett par dar, man andas ut och slutar prata om spöket från 2018. George W Bush hade rätt: vår livsstil är inte förhandlingsbar.

Nej, det är inte helt sant. Jag reser inte längre till södra Europa. Det är för mördande hett. Och så har jag förstås köpt en fläkt.

Men på det stora hela är jag samma bokstavligen kokta groda som alla andra.


Samtidigt: Svenska aktivister från Återställ Våtmarkerna döms för sabotage istället för ohörsamhet. I Frankrike förbjuds paraplyorganisationen Soulèvements de la Terre. I Tyskland massgrips aktivister från Letzte Generation. Greta Thunbergs ställs inför rätta.

Och vi kulturtyckare gör tummen upp eller tummen ner för att klistra fast sig vid Monet-tavlor.

De spanska forskarna spår att om det fortsätter som de senaste åren kommer i snitt 68 000 européer att dö varje sommar kring år 2030, 94 000 kring år 2040 och 120 000 år 2050.

Och nu rullar Cerberus in.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln