Välkommen baby Bernadotte!

Om prinsessan säger nej till prinsens säd så dör monarkin ut, som det heter på ranelidska.

Men nu har det hänt.

Storken har landat. Strippekongen har blivit morfar. Ett mirakel har skett, en kunglig säd-gate är fullbordad.

Välkommen till sagovärlden, baby Bernadotte!

Öppna de där små oskyldiga ögonen och se dig noga omkring i sjukhussalen där du befinner dig nu. Titta på de utarbetade sjuksköterskorna och de slitna landstingslakanen. Det här kommer förmodligen vara din enda kontakt med den grå verkligheten som vi andra känner den. Hädanefter kommer du gunga fram genom livet i en gyllene vagga och tvingas till vissa underliga plikter. Som att göra korv i tv, gå på Nobelmiddag och bo på slott.

Undrar du vem den tunnhåriga gubben är, han som plötsligt kommer in genom dörren, böjer sig ner över dig och stirrar med hundögon?

Det är Fredrik Reinfeldt. Han är statsminister och vald av folket. Du kommer snart att förstå.

Han är här för att dubbelkolla så att du verkligen ploppade ut ur rätt livmoder, med rätt gensammansättning - hälften blåblod, hälften Ockelbo-DNA. Din morfars farfars far Gustav V bars likt en söndagsstek ut på silverbricka till det samlade hovet, som satt i rummet bredvid och lyssnade till förlossningsvåndorna. I dag är allt så mycket mer bekvämt – din ankomst meddelas på Facebook, där Kungahuset i skrivande stund gillas av 18 819 personer.

Baby Bernadotte, du kommer i sinom tid inse att det finns många där ute som inte alls vill adda dig och din familj. Men i dag dånar saluten till din ära, ända från Boden i norr till Karlskrona i söder.

Uråldriga dopfuntar putsas, ärvda nappar bärs fram på sidendynor.

”Ett barn som föds till tronen är en statens tillhörighet”, ska drottning Kristina ha skrivit, hon som på egen hand såg till att en hel kungaätt gick i graven.

(Fast inte sjutton blev vi av med monarkin för det).

Kristina kom själv till världen med luden kropp och segerhuva - det sägs att hennes mor grät när hon såg att ungen hade fel kön. Nu är det andra tider, och det gör inget att du fötts med snippa. Men statens tillhörighet - det är du likt förbannat, baby Bernadotte.

Vår gemensamma ägodel, ungefär som gamla Televerket. Det låter nästan exotiskt nu när vi sålt ut allt annat.

Till mamma Victoria och pappa Daniel vill jag bara säga: Grattis!

Jag hoppas att ni får hålla om er dotter en liten stund i fred, innan det blir allmän egendom.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.