Föreningsfriheten sätts på spel av lagpaket

Endast religiösa texter på tyska språket tillåts

Efter varje terrorattentat ­talar politikerna om öppenhet och demokrati. Och varje gång skärper de repressionen.

I Storbritannien vill ­re­geringen förbjuda krypterad internetkommunikation. I Danmark föreslås förbud mot anonyma kontantkort och låta säkerhetspolisen använda danska FRA för att avlyssna utan domstolsbeslut. I Sverige hastas en lag om reseförbud fram för att stoppa dem som man bara vagt misstänker vill ansluta sig till en väpnad grupp utomlands.

I de flesta fall skrivs de nya lagarna så att alla kan drabbas, samtidigt som alla vet att det är jihadisterna man är ute ­efter.

I Österrike tar regeringen nu till ett lagpaket riktat direkt mot muslimska församlingar, som i onsdags välsignades av parlamentet. Det innehåller en del harm­lösa regler kring högtider och annat, men också ett kontroversiellt förbud mot finansiering av imamer och församlingar från utlandet – omkring 60 av landets 300 imamer betalas av turkiska staten – och att endast religiösa texter på tyska språket får användas.

Det goda syftet är förstås att sätta stopp för hatpredikningar och rekrytering till väpnade ­grupper.

Men man kommer inte runt att det är en allvarlig inskränkning av föreningsfriheten. Och ett statsinitierat misstänkliggörande av muslimer – ingen har ju fått för sig att till exempel förbjuda rysk finansiering av den rysk-ortodoxa kyrkan eller amerikansk av Jehovas Vittnen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln