Båtflyktingarnas räddning

Visum från påven skulle återta fokus till asylrätten

Idén kom ursprungligen från Alessandra Ballerini, italiensk advokat specialiserad på mänskliga rättigheter och immigration. Nu vädjar även fyra katolska präster till påven Franciskus: utnyttja att Heliga stolen har diplomatiska förbindelser med de flesta av världens stater och utfärda visum till Vatikanen för de flyktingar som riskerar livet på Medelhavet.

Vatikanen har inte undertecknat Dublinförordningen, men däremot FN:s flyktingkonvention och skulle kunna bli första anhalt i väntan på asyl i något EU-land. En del skulle rentav, under väntetiden, kunna  inkvarteras i påvens sommarresidens i Albanerbergen som nu mest står tomt.

Det är journalisten Fabrizio Gatti, författare till boken Bilal, som i den italienska veckotidningen l’Espresso presenterar prästernas appell.

Från ett område som sträcker sig från Malis öknar till delar av Pakistan flyr människor i tusental, från krig och terror. Om de gavs möjlighet att söka asyl på laglig och säker väg, på någon av Heliga stolens ambassader, skulle smuggeltrafiken minska och människoliv räddas. Med påvevisum i handen skulle en flykting kunna köpa sig en vanlig flygbiljett till Europa. Kostnad: 500 euro, i stället för de cirka 7 000 euro som annars hamnar i någon människosmugglares ficka.

Sådana påvevisum löser självklart inte hela problemet, det inser även de fyra prästerna. Men det skulle kanske få EU:s stater att vakna och debatten att börja handla om kärnfrågan. Nämligen själva asylrätten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.