Nitlott för speljätten

Horace Engdahl – med rätt att läcka.

Heureka! Ibland upptäcker dumheten hittills okända kontinenter. Orört land där ingen dumskalle varit förut. Man känner igen en sådan erövring på att upphetsningen hos dumheten brukar vara maximal.

Som en riktig Columbus stormar det cyniska, brittiska vadslagningsföretaget Ladbrokes pr-chef Joakim Rönngren i land på diskussions-sajten Newsmill (3 juni) och anklagar Svenska Akademiens före detta sekreterare Horace Engdahl för att ha läckt uppgifter om att JMG Le Clézio skulle få Nobelpriset i litteratur.

Det gjorde det omöjligt för Ladbrokes att arrangera vadslagning om priset, menar Rönngren. Vad Ladbrokes rasande upptäcktsresande verkar ha glömt i sin upphetsning är att Sverige har ett spelmonopol. Ladbrokes spelverksamhet är inte tillåten i Sverige. Den är olaglig.

Det betyder inte bara att Nobelpriskommittén får läcka hur mycket de vill. Nobelpriskommittén bör läcka sina hemligheter som ett såll. Då visar de nämligen hur stark meddelarfriheten är i svensk grundlag. Att ett cyniskt brittiskt spelföretag samtidigt förlorar pengar är bara ett kvitto på att svensk öppenhet fungerar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.