Tysk blindhet för tio nazimord

Myndigheternas oförmåga ”ett exempellöst historiskt fiasko”

Tre åtalade och utpekade medlemmar i NSU: Uwe Boehnhardt, Uwe Mundlos och Beate Zschaepe.

Under ett decennium kunde tre kända tyska nazister mörda tio människor (åtta med turkisk bakgrund, en med grekisk och en polis) samt utföra bombattentat och bankrån utan att polis eller säkerhetstjänst reagerade. Alltsedan terrorcellen NSU slumpartat avslöjades för snart två år sedan har det tyska samhället skakats av frågan: Hur var det möjligt?

Den parlamentariska utredning som tillsattes för att söka svar på spörsmålet fastslår att myndigheternas handlingsförlamning måste ses som ”ett exempellöst historiskt fiasko”.

Det nyligen presenterade slutbetänkandet är en 1 400 sidor lång krönika över fel och försummelser. Polisen var fixerad vid föreställningen om interna (invandrar)uppgörelser i den undre världen.

När bevisen uteblev lät man till och med ett ”medium” metafysiskt bekräfta misstankarna. Det ständiga käbblet mellan olika delstatliga och federala institutioner satte ytterligare käppar i hjulen.

Självkritiken, förmågan att kraftfullt konfrontera ett stycke katastrofal samtidshistoria, är viktig och välkommen. Så också kommissionens konkreta förslag att förekomsten av rasistiska motiv framöver måste prövas vid alla grova våldsbrott.

Samtidigt är NSU-skandalen sorglig regel snarare än undantag. Sedan återföreningen 1990 har mer än 150 människor mördats av den högerradikala rörelsen. I den officiella statistiken omtalas endast en tredjedel av dessa som politiskt motiverade.

Blindheten på Tysklands högra öga tycks bestående.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.