Nu blåser nya vindar i gubbrummet

Don Draper i Mad Men får se upp

TV ”Snygga hemmafrun, propra karriärkvinnan eller sexiga sekreteraren – vem är du?” Så såg valmöjligheterna ut när en Expressen-bilaga hakade på Mad Men-hajpen för några år sedan.

Tjejtidningarna var fulla av cupcakes-recept. När en reklambyrå i Luleå införde klädkod inspirerad av tv-serien, sa den kvinnliga vd:n i Resumé att det tog en timme för henne att fixa med hårspolar på morgonen: ”Men det är det värt. Vi kanske blir lite mer effektiva och strukturerade när vi ser ut så här.”

När femte säsongen drar i gång i kväll (klockan 22:00 Kanal 9) känns retrotrenden lika ofräsch som Don Drapers bakfylle­andedräkt.

Grejen med Mad Men är ju inte att det är ”en tidskapsel över en svunnen tid”, som kanal 9 skriver på hemsidan. Precis som skaparen Matthew Weiner antytt är hemligheten bakom succén att den handlar – om oss.

I premiäravsnittet blåser nya vindar genom inrökta gubbrum: medborgarrättsrörelsen knackar på dörren. En afghanpäls skymtas, någon är öppet gay och någon har hennafärgat hår. Neurotiska 50-talsfrun Betty har bytts ut mot

frigjorda och fransktalande Megan. Joan vägrar att vara mammaledig. Peggy är uppnosig mot chefen.

Ni ser vartåt det barkar – de vita, mäktiga männen pöser fortfarande bakom skrivborden, men inser att de blir allt mer överflödiga. Innan serien är slut kommer Don Draper att ha förvandlats till Pär Ström.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.