Ryskt tsarguld såldes i Stockholm

Svensk bank inblandad i Lenins finansiering av revolutionen

Vladimir Lenin finansierade revolutionen bl a genom att sälja guld som tsarfamiljen konfiskerat av ryska folket.

Svenska affärsmän hjälpte bolsjevikregeringen att sälja guld och juveler – på så vis räddade man den ryska revolutionen. Den upprörande historien, som för säkerhets skulle försetts med rubriken ”Sverige tvättade Lenins blodspengar”, berättar ekonomen Martin Kragh på Expressens debattsida.

”Försäljningen av det tsarryska guldet genom Stockholm utgör inte enbart en av de största organiserade stölderna i modern historia. Än viktigare var att denna hårdvaluta kunde användas för att placera orders på svensk och senare tysk industri, vilket avsevärt stärkte bolsjevikernas ställning”, skriver han indignerat.

Och visst är det magstarkt!

Tsaren är störtad. Men efter hans förödande, lånefinansierade krig, som kostat miljoner undersåtar livet och lagt jordbruket öde, står revolutionärerna på ruinens brant.

Härskarens gamla vänner i väst, som i praktiken styrt mycket av landets ekonomi, vägrar erkänna den nya staten, beväpnar kontrarevolutionens arméer och förbereder en invasion.

I det läget annullerar den nya regeringen sina skulder. Inte en rubel ska betalas till fienden. Och så säljer man lite juveler. Det var ju, om man säger så, inte riktigt tsarens pengar från början, utan snarare stöldgods från folket, resonerar de. Pengarna ska användas för att återuppbygga landet och vinna inbördeskriget, inte betala räntor.

Och så har några slemma svenska affärsmän mage att hjälpa till med affärerna.

Så nedrigt, så lågt, en sådan skandal.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.