Outhärdlig polisattack mot demonstranter

FILM Dont clean up this blood. Så lyder undertiteln till den italienska filmen Diaz. Blodet är det som blev resultatet av polisens inbrytning på skolan Diaz under G8-mötet i Genua 2001. Filmen, som är gjord av Daniele Vicari, hade premiär i fjol och har prisats vid flera festivaler.

Skolan Diaz var av kommunen upplåten som sovplats för tillresta demonstranter. Sent på kvällen den 21 juli stormades huset av en polistrupp driven av rasande hämndbegär efter Black bloc-ligisternas härjningar ute på stan. Kruxet var bara att det inte fanns några sådana personer inne på Diaz. I stället utsattes oskyldiga och obeväpnade demonstranter för en fasansfull misshandel. Våld, sadism, blod, skrik och tårar, många sårade varav flera allvarligt, vapen och molotovcocktails planterade i lokalerna av polisen i syfte att motivera själva insatsen.

Regissören har byggt sitt manus på dokumentärt material, filmsekvenser, vittnesmål från de efterföljande rättsprocesserna, samtal med ögonvittnen, poliser och drabbade.

Det är en oerhört stark film, nästan outhärdlig vad blodet anbelangar, men samtidigt viktig och sevärd eftersom den skildrar verkliga händelser.

Det är skandal att den ännu inte visats i Sverige, allrahelst som den svenska polisens insatser mot Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg i juni 2001 kan ha tjänat som inspirationskälla för stormningen av Diaz i Genua.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.