Kärleksförklaring gav August-pris

Lena Anderssons roman om passion, makt och frihet vann romanklassen

Lena Andersson, glad vinnare av Augustpriset 2013 i klassen Årets svenska skönlitterära bok. Foto: Scanpix

Augustpriset för betydelsefulla insatser under 2013 inom svensk litteratur har i kväll delats ut i Stockholms Konserthus. Priset delades ut i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset för vinnarna i de klasserna är 100 000 kronor och en bronsstatyett av Mikael Fare.

För Lilla Augustpriset, litteratur riktad till läsare mellan 16-20 år, får vinnaren 15 000 kr.

Lena Andersson får priset i romanklassen för Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek,  (Natur & Kultur). Motiveringen lyder ”Subjekt, predikat, objekt. Syntaxen må vara simpel, men Lena Andersson ger språkets vanligaste kärleksförklaring en betydelsefull inre grammatik. Romanen Egenmäktigt förfarande är en allvarsam lek

Bea Uusma tog hem August-priset i klassen Årets Årets faktabok. Foto: Sören Andersson

där Ester och Hugo möts i ett tidlöst drama om passion och makt, frihet och förnuft, som författaren inte bara gestaltar utan rentav dissekerar. Med kärv humor och enastående precision blottlägger Lena Andersson förälskelsens systematiska självbedrägeri”.

I klassen Årets faktabok tar Bea Uusma hem priset med sin Expeditionen. Min kärlekshistoria, (Norstedts). Juryn hyllar henne för att hon genom tydliggett ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen: ”Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt”.

Snöret, fågeln och jag, Ellen Karlsson och Eva Lindström (Hippo Bokförlag) får priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok. Boken handlar om Selma, som en sommardag träffar den coola flickan Snöret som inte har någon bästis. Genom detta möte utvecklas Selma och kan konfrontera fågeln i bröstet som pickar in att hon inte duger. Juryn faller för boken och motiverar priset med ”Ellen Karlsson och Eva Lindström har skapat en vacker och stilsäker historia om vänskap och om att förstå sitt egenvärde”.

Lilla Augustpriset, läsning för dem mellan 16 och 20 år, tilldelas Nicole Accord från Ludvika för hennes Då skulle världen vara en vacker plats, där  någon väntar barn, någon annan väntar telefonsamtal. Accord prisas för sin berättelse där handlingen ”berättas med träffsäker dialog och god gestaltning om små steg mot stora förändringar, och om att kunna och våga ta plats som den man är.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.