Festa med fienden tveksam affärsidé

Reporter bjöd in höga politiker till privat 40-årsfest

Journalisten Niklas Svenssons 40-årskalas visas på Youtube.

Ett klassiskt knep att undvika frågor är att svara på en snarlik fråga som inte ställts. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tar till greppet när facktidningen Journalisten undrar om det är lämpligt att politiske reportern Niklas Svensson bjuder in ett koppel höga politiker till sin privata 40-årsfest.

Chefredaktören svarar att han var ju själv där och skakade hand med journalister från denna tidning, vilket han antar ”inte komprometterar mig i förhållande till Socialdemokraterna eller Aftonbladet”.

Att det skulle vara ett problem att skaka hand med någon låter ju absurt – men det har ju ingen påstått heller.

Frågan om Svensson med trovärdighet kan rapportera om dessa människor i framtiden besvaras med: ”Det var väl 200 till 300 personer på festen och bland dessa många journalister från konkurrerande redaktioner. Det är väl ingen som tror att Niklas … kommer börja samarbeta med andra tidningar och tv-kanaler?”

Nej, det tror nog ingen, och det är därför ingen som framfört någon oro för ett ”samarbete”. Hur medborgarnas förtroende för presskåren påverkas av bilderna på Anna Maria Corazza Bildt dansandes Gangnam-style iförd Niklas Svensson-mask (you can’t make this shit up) är väl det som borde diskuteras.

Det är synd att Thomas Mattsson inte vill det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.