Besök Gui Minhai genast, Ulf Kristersson

I dag har den svenske författaren och förläggaren hållits fängslad i 3 000 dagar

Gui Minhar frihetsberövades i thailändska Pattaya  2015 och har suttit fängslad sedan dess.

I dag, den 4 januari 2024, har den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai suttit frihetsberövad i 3 000 dagar. I en gemensam publicering i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och tidningen Journalisten kräver en rad publicister och förläggare omedelbar frihet åt Gui Minhai.

I dag är det 3 000 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai frihetsberövades i den thailändska semesterorten Pattaya. I sin diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” vittnar Gui Minhai detaljerat om hur han frihetsberövas hösten 2015 och förs landvägen ända till Kina.

Den brutala kidnappningen – som strider mot internationella konventioner – genomfördes med all sannolikhet för att han utövade sin yttrandefrihet. Som bekant publicerade yttrandefrihetskämpen Gui Minhai regimkritisk litteratur på sitt förlag Causeway Bay Books i Hongkong och sålde böckerna i fastlands-Kina.


Gui Minhai var en pionjär i fråga om att distribuera kinesisk litteratur som inte kontrollerats av Kinas kommunistparti. Hans förläggargärning för det fria ordet samt för demokratin i Kina och Hongkong har varit oerhört viktig. Hösten 2019 tilldelades Gui Minhai Svenska Pens Tucholskypris för sitt ”outtröttliga arbete för det fria ordet”. Peking-regimen – som inte kan stava till oberoende press och yttrandefrihet – reagerade starkt mot att priset skulle gå till en person vars röst de länge hade försökt sätta munkavle på. Kinas ambassad i Stockholm hotade med att porta den dåvarande kulturministern Amanda Lind från att resa till Kina om hon delade ut priset till Gui Minhai. Vår kulturminister valde dock att stå upp för yttrandefriheten och delade ut priset till Gui Minhai. Som ett resultat av det stoppades en rad svenska kulturprojekt i Kina.


I februari 2020 kom ett kort pressmeddelande från Kinas kommunistparti (CCP) med information om att Gui Minhai hade ”dömts” till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till främmande makt”. Än i dag har Sveriges utrikesdepartement inte ens fått läsa domen.

Situationen för Gui Minhai är allvarlig. Han har flera sjukdomar och allt tyder på att han lever i en liten cell med tända lampor dygnet runt. Trots att det nu gått 3 000 dagar nekas såväl Gui Minhais familj som Sveriges ambassad i Peking upplysningar som rör hans hälsotillstånd. Vi är många som är oroliga. Det senaste livstecknet från Gui Minhai kom i augusti 2018 då en svensk läkare fick träffa honom en kort stund på ett sjukhus i den kinesiska staden Ningbo.

Kina vägrar låta Gui Minhai visas för omvärlden. Kina vill att Gui Minhai ska glömmas bort. Men det svenska civilsamhället har genom otaliga manifestationer, upprop och diktläsningar fortsatt att påminna om den svenske medborgaren Gui Minhai och att kräva hans frihet. På bokmässan i Göteborg står alltid en stol reserverad åt Gui Minhai.


Men så här kan det inte fortsätta. Efter 3 000 dagar i fängelse är det hög tid att den svenska regeringen agerar och gör något konkret för att hämta hem sin medborgare som snart fyller sextio år.

Ett konkret förslag är att den svenske statsministern Ulf Kristersson omedelbart besöker Gui Minhai i fängelset. En sådan handling skulle ge en tydlig signal och visa Kinas makthavare att Sverige står upp för yttrandefriheten och inte tillåter att andra stater kidnappar svenska medborgare.

Frihet åt Gui Minhai nu!


Kerstin Almegård

ordförande Svenska Pen

Axel Andén

chefredaktör Journalisten

Robert Aschberg

ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi

författare

Anders Q Björkman

t f kulturchef Svenska Dagbladet

Johan Hilton

kulturchef Göteborgs-Posten

Ulrika Hyllert

ordförande Journalistförbundet

Martin Kaunitz

Gui Minhais svenske förläggare

Erik Larsson

ordförande Reportrar utan gränser

Victor Malm

kulturchef Expressen

Karin Olsson

biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson

kulturchef Aftonbladet

Grethe Rottböll

ordförande Sveriges författarförbund

Björn Wiman

kulturchef Dagens Nyheter

Mikaela Zabrodsky

vd Svenska förläggareföreningen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.