Väntat om muslimer

På mediafronten intet nytt

På mediafronten intet nytt. Det är slutsatsen när forskaren Marta Axner på Diskrimineringsombudsmannens uppdrag nu granskat svenska mediers rapportering kring islam och muslimer ­under några dagar förra hösten.

Precis som alla tidigare studier de senaste 20 åren visat, är kopplingen mellan muslimer och problem fortfarande urstark. Fram­för allt i utrikesrapporteringen, där det är krig, terrorism, säkerhet och hot så snart muslimer och ­islam kommer på tal. Men även här hemma är det problem för ­hela slanten: utanförskap, islamo­fobi, IS-krigare.

Riktigt paradoxalt är att även texter som försöker motverka de negativa stereotyperna tar sin ­utgångspunkt i problembeskrivningarna och på så vi hjälper till att förstärka dem.

En bov i dramat är nog själva nyhetsvärderingen, tror Axner. Även om varje publiceringsbeslut är rimligt utifrån den rådande norm som de flesta redaktörer är ense om, så kanske själva idén vad som är en nyhet och hur den ska vinklas ­måste göras om från grunden?

En annan är alla de artiklar som faller utanför studien: de där muslimer dyker upp i medierna utan att det påpekas att de är muslimer. När någon till exempel förekommer i egenskap av polis, forskare eller tvåbarnsmamma eller något annat. Eftersom ­muslimer i sådana positiva eller ­neutrala sammanhang inte kallas muslimer, så bli kopplingen ­mellan muslimer och våldsam­heter på sätt och vis ­ännu tyd­ligare.

Och se, nu har jag skrivit ännu en text där muslimer förknippas med problem.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.