Högstadiet stängs – bra för Rosengård

Eleverna flyttas till andra skolor

lägger ner högstadiet Högtadieeleverna i Rosengårdsskolan flyttas till andra skolor. Foto: Krister Hansson

Malmös politiker gav upp. I förra veckan beslutade man att helt lägga ner högstadiet i Rosengårdsskolan. Det fria skolvalet blev knäcken på en redan hårt stigmatiserad skola. Alla högutbildade, svenskfödda föräldrar flydde fältet – inte till bra skolor, utan från en dålig. Efter sig lämnade de barn till lågutbildade och invandrare, där nu bara var tredje går ut med behörighet till gymnasiet.

Att ge upp kan låta negativt. Men om alternativet är att år efter år slå huvudet i väggen så kan det omvänt ses som nytänkande, rent av ett kriterium för intelligens.

Ingen har heller protesterat. En majoritet av lärare och elever är positiva till nedläggningen.

Nu återstår att se hur rosengårdsbarnen tas emot på andra skolor. Risken finns förstås att deras dåliga rykte skapar en ny elevflykt.

Men den som är orolig kan titta på exemplet Bunkeflo. När Malmö i samband med en skolombyggnad för några år sedan flyttade elever från fattiga Hyllie till rika Bunkeflo blev de rika föräldrarna som galna: hylliebarnen skulle stöka och bråka och dra ner deras barn i skiten. Men se det gick, med åren, riktigt bra. Hylliebarnens resultat förbättrades och skolan i Bunkeflo är fortfarande en av stadens bästa. Blandning lönar sig.

Artikeln uppdaterad 2013 05 13 kl 11:04

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.