Svettigare än finsk bastu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-28

Blottställda dansare i XPSD gästar Moderna Dansteatern

Helsinki Dans Company i "XPSD".

Kenneth Kvarnströms koreografi för Helsinki Dance Company, som nu gästar Moderna Dansteatern veckan ut, bär titeln XPSD, vilket ska utläsas exposed – blottställd. De sex svartklädda dansarna, med detaljer lånade från barockens mode, lever ut i en rad intensiva tablåer så att svetten lackar värre än i ett bastubad. Ur högtalarna ljuder Jukka Rintamäkis – bekant från rockgruppen Silverbullit – tunga, rytmiska ljudmatta som ett slags utmaning för kompaniet.

Rörelsemönstret präglas av en kraftfull elegans med vad som närmast kan beskrivas som ett förakt för vad kropparna tål. Läckra symmetrier och en tät koreografi håller uppmärksamheten medan de sex bildar olika konstellationer, den ena avsedd att överträffa den närmast föregående.

Disciplinen bland dansarna är god, om än inte perfekt. Men det är väl kanske också gränsen för vad kropparna tål som ska blottställas, liksom den fysiska vilja som tycks driva dem. Läckert, som sagt, och rent aptitligt blir det mot slutet, när de trots ansträngningarna ger publiken den ena vackra bilden efter den andra i denna sextio minuter korta uppvisning.

Claes Wahlin

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln