Dags att vakna, politiker – journalistiken är i kris

Nedskärningarna i branschen ett hot mot demokratin och samhället

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Expressen ska spara. 62,5 tjänster ryker. Det är självklart att Expressen blir en sämre tidning. Självklart att bli upprörd. Självklart att varje journalist som får lämna jobbet är en personlig tragedi.

Men den verkliga tragedin skymtar bakom rubrikerna: Vi har inte ens sett slutet på början av den svenska journalistikens kris.

De tryckta tidningarnas upplaga fortsätter rasa – och med dem ett av demokratins fundament. Enligt tidningen Journalisten försvann nästan 400 journalisttjänster i Sverige förra året. 2014 har inte varit bättre – hundratals journalister har varslats.

Att branscher går under är oftast inget att sörja. Vi är alla gladare och rikare för att kittelflickare, sadelmakare och skrivmaskinstillverkare i stort sett försvunnit från arbetsmarknaden.

Men journalistik är inte vilken vara som helst. När den försvinner skadas hela samhället – och det är nu det händer. Inom kort kommer hela dagstidningar sannolikt att tvingas lägga ner.

Begriper svenska politiker detta?

Att döma av den enda åtgärden – ett förändrat presstöd som var daterat redan när det presenterades och som ännu inte införts – är svaret nej. Den orimligt höga digitala momsen är kvar, liksom reklamskatten på dagstidningar.

Att åtgärda detta och ersätta presstödet med ett redaktionellt produktionsstöd är en bra början, men det måste ske snabbt och det kommer inte att räcka.

Klockan klämtar för det öppna samhället. Det är dags för politikerna att vakna.

Ordförande i Aftonbladets journalistklubb

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.