Pulvriserad demokrati

I Sverige 2015 är det riskabelt att rapportera om SD

SVT Blekinges redaktion i Karlskrona spärrades i går av.

Redaktionen hade mottagit ett kuvert med vitt pulver som misstänktes vara skadligt.

Den reporter som öppnat försändelsen fick hållas isolerad, ventilationen stängdes av och ett saneringstält restes där reportern sanerades under åtta timmar. Strax innan klockan 14 tog sig polisens nationella bombskyddsgrupp in i lokalen och transporterade reportern till sjukhus där hen fortsatt fick hållas isolerad.

Även om pulvret i slutändan skulle visa sig vara ofarligt får vi anta att ett flertal medarbetare fruktade för sina liv under de timmar som hann förflyta innan situationen löstes. Och tyvärr var denna bisarra arbetsdag på SVT Blekinge inget undantag i Sverige 2015.

Hot med pulver i brev är vanliga och har förekommit alltsedan en amerikansk terrorist sände mjältbrandsbakterier till amerikanska myndigheter efter 9/11. I Sverige har skattekontor, poliskontor och privatpersoner drabbats av dessa försändelser som alltid kostar stora samhälleliga resurser att hantera.

Gärningsmannen är fortfarande okänd men måltavlan säger något om motivet. Det är rimligt att anta att attacken riktade sig mot journalister som yrkesgrupp. SVT Blekinge har dessutom nyligen rapporterat hur Jimmie Åkesson bjöd in det gamla skinnskallebandet Ultima Thule till en kräftskiva. En rak nyhet som väckte mycket uppmärksamhet och ledde till att redaktionen mottog flera hot på både mejl och telefon.

Ultima Thule är kanske de tydligaste symbolerna för det tidiga 90-talets vit makt-musik och våldsamma rasism. De sponsrades av BSS (Bevara Sverige Svensk) och sjöng skinnskallarnas lov. Idag anses de rumsrena på samma sätt som Åkessons parti, men i början på 90-talet fick vanliga medborgare fly när Ultima Thules fans närmade sig.

Jag antar att deras fans anno 1990 skulle vara glada över vad som händer i Sverige 2015. Ett land där människor förnedras och skräms när de vågar rapportera nyheter som rör Sverigedemokraterna.

Inte bara reportrar i demokratins tjänst utan även vanliga medborgare törs inte längre yttra sig om partiet av risk att utsättas för trakasserier såväl digitalt som i postlådan.

Jag saknar det gamla Sverige.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.