Glöm Twitter – nu kommer Omegle

Att Facebook till slut skulle fyllas av reklam var inte oväntat. Lite mer förvånad blev man av att Facebook lyckades förvandla alla sina användare till små varumärken.

Sajten gav dem nämligen oinskränkt makt att forma bilden av sig själva. Fotografierna på dig, bilden av ditt umgänge och berättelserna om vad du har för dig blev inte svårare att styra än ett par klick.

Det perfekta verktyget för självupptagna kontrollfreak.

I Expressen (4 april) skriver Ebba von Sydow om hur viktigt det är att kontrollera bilden av sig på internet. Bästa verktygen är just Facebook och Twitter – sajten som påminner om att stå och vingla på en tråkig fest strax efter midnatt. Alla tjatar på om sina liv. Ingen svarar.

En sajt fylld av någon sorts människo-spam.

Omegle.com kunde inte komma mer rätt i tiden.

Dess enda funktion är nämligen att du får samtala direkt med en främling, i en helt anonym chat mellan ”You” och ”Stranger”.

Visst, det är i princip som gamla ”heta linjen”, men designen är sparsmakad och atmosfären kittlande osäker. Helt utan kontrollfunktioner.

Jag antar att risken för snusk ligger strax över 75 procent. Anonymitet på internet brukar ha samma effekt på snuskhumrar som bantningstips på kontrollfreaks. Men själv träffar jag en stranger i Manchester som gillar New Order. Och Leeds. De måste skärpa sig. Arbetslösheten är åt helvete.

Vi trevar oss fram i ett snigelsamtal över språk- och anonymitetsgränserna. Det är som att fastna i en hiss.

Omegle kommer att bli minst lika stort som Twitter. Om inte större. Det kan bli en internetfluga som är jättepopulär i säkert ... två månader?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.