Tyska löner måste höjas

Och den svenska inflationen är ännu lägre

Nya bud för tyskarna.

Höj din lön - och rädda ekonomin.

Det låter som en tulipanaros, och får väl läggas till de budskap du aldrig trodde du skulle få höra utanför ett fackligt högkvarter.

Men nu spökar Keynes i ett bankpalats i Frankfurt am Main, där inflationshökarna i tyska Bundesbank gör en total omsvängning.

I många år har man, hand i hand, med den tyska regeringen, gjort sitt bästa för att hålla löner och priser nere, exportsektorn och kapitalägarna till fromma. Men det finns en gräns för allt, och nu ansluter sig Bundesbank till OECD:s och Internationella Valutafondens uppfattning: lönerna i Tyskland måste upp.

Bakgrunden är att det tyska exportmiraklet är byggt på prekarisering och lönepress. Sedan millennieskiftet har reallönerna i genomsnitt sjunkit med 0,7 procent.

Och nu ligger inflationen på farligt låga en procent. Då hotar det enda som Bundesbank fruktar mer än prisökningar: det deflationsmonster som driver ner konsumtionen och därmed tillväxten i en ond spiral.

Folk håller i pengarna, lagren står osålda, företagen går i putten, arbetslösheten skjuter i höjden. Tyskland blir det nya Japan.

Och Sverige?

Vi har en inflation långt under den tyska, just nu cirka 0,2 procent.

Hög tid, därför, att öppna gränserna för ännu en tysk export- produkt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.