Fotografen Tuija Lindström död

De flesta har nog sett ”Kvinnorna vid Tjursjön” – svartvita, stilla bilder från en mystisk och mörk insjö, där kvinnokroppar avslappnat flyter – och många minns troligen även fotograferna av barn i utsatta positioner. Tuija Lindström, född 1950, har gått bort.

Under 1990-talet var hon professor på Fotohögskolan i Göteborg, just under den tidiga digitaliseringen, och under hennes tid förvandlades utbildningen till att bli mer konstnärlig. Mitt minne av Tuija Lindström var en kärv, rolig och mycket tydlig kvinna, som satte machofotografer på plats och estetiken främst. Striderna på skolan var många, och tidens tecken var också ett genombrott för kvinnliga fotografer – många utbildade just under hennes tid på Fotohögskolan. Förebild är troligen ett för svagt ord här.

Kvinnorna vid Tjursjön kom att bli ikoniska bilder, liksom de monumentala fotona av strykjärn, som påminde om gotiska katedraler – ett möte mellan grå vardag, kvinnoslit och storslagenhet. På senare år kom Tuija Lindström att arbeta med stora abstrakta växtprojekt, i serien Fraktaler.

Naturintresset och sinnet för bildens möjliga skönhet, det var den kombinationen som gjorde hennes fotografi unikt. Ändå är det nog lärargärningen som är den viktigaste. Liksom Christer Strömholm, som också var hennes vän, satte hon oöverskådliga avtryck i sin samtid.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln