En sak vet vi säkert: att vi har misslyckats

Den nya regeringen måste se till att allt kan granskas i Dawit Isaak och Gui Minhais fall

Helena Jäderblom överlämnade betänkandet ”Granskning av arbetet med att försöka uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai” till regeringen på fredagen

”Tyst diplomati” har blivit ett uttryck man inte längre kan använda utan att samtidigt himla med ögonen.

Sedan 2001 sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea och sedan 2015 sitter Gui Minhai fängslad i Kina. Två svenska medborgare, kidnappade av andra stater, som förgäves väntar på resultat av den tysta svenska diplomatin.

I fredags kom rapporten från den kommission som haft i uppdrag att granska Utrikesdepartementet och regeringens arbete med att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria. Tyvärr präglas också den av mer tystnad än vad som var tänkt. Granskningskommissionen har nekats tillgång till delar av underlaget när det gäller Dawit Isaak. Detta trots riksdagens tillkännagivande om att kommissionen skulle få möjlighet att granska och utvärdera ärendet, även de delar som omfattas av sekretess.

I rapporten står svart på vitt att ”Kommissionen anser att den felaktigt har undanhållits uppgifter” och Helena Jäderblom, ordförande för kommissionen, har i intervjuer uttryckt hård kritik mot UD:s vägran att dela med sig av underlaget.

Rapporten kritiserar också brister i arbetet och framför allt gäller det hur man agerade inledningsvis. Mycket av detta har diskuterats förr. Exempelvis den för långa tid det tog innan det blev uppenbart för myndigheterna att Dawit Isaak var en svensk medborgare som satt fängslad. Och när Gui Minhai kidnappades på ett tåg och fördes till ett annat land var Sveriges reaktion till en början för svag.

Det finns också ett ögonblick när den tysta diplomatin faktiskt var för högljudd: När Dawit Isaak plötsligt frigavs 2005 gick dåvarande utrikesminister Laila Freivalds (S) triumferande ut och uttalade sig offentligt – och berömde den svenska regeringens arbete. Reaktionen från Eritrea blev att Isaak omedelbart fängslades igen. Hade Freivalds sparat sin kommentar tills Dawit Isaak satt på ett flyg hem hade allt kanske varit annorlunda.

Sverige har misslyckats med dessa två ärenden under lång tid oavsett vem som suttit i regeringen. Efter höstens val, och regeringsskiftet, måste den nya regeringen trots det försöka använda skiftbytet på UD som en möjlighet att göra ett omtag.

I sin regeringsförklaring den 18 oktober lovade Ulf Kristersson att fortsätta arbetet för att Dawit Isaak och Gui Minhai ska friges. I en intervju med Journalisten är nytillträdde utrikesministern Tobias Billström vag och undfallande när han får frågor om det är dags att förändra strategin.

Det är svårt, omöjligt, att utifrån slå fast vad som bör göras nu. Men en början på en självkritisk omprövning av en diplomati som inte gett resultat vore att i linje med riksdagens tillkännagivande ge kommissionen tillgång till hela det underlag den hittills förvägrats att utvärdera.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.