Ålder är en siffra, humor en egenskap

Ofta roligare att lyssna på äldre än yngre poddare

När jag var på bokmässan påmindes jag om hur otroligt mycket trevligare det är att lyssna på äldre människors diskussioner än på yngres. Bland alla samtal som ägde rum där fanns det en del livepoddar, vars enda skillnad från övriga programpunkter var att deltagarna på scen inte var lika märkbart nervösa. Det var skönt att lyssna på de deltagare som dessutom inte har anammat poddsociolekten från forna tiders Lilla drevet, eller lärt sig att inleda varje mening med en syrlig invändning.

Den livepodd som fick mig att dra mest på mungiporna under litteraturfesten i Göteborg måste ändå ha varit Lunch med Montelius. Kanske mest på grund av den gubbe i publiken som röt ifrån när Gunilla Brodrej och Martina Montelius tände ett ljus för Gudruns Sjödéns flytt till Manhattan. ”Det är inget att skratta åt”, sa gubben och fick publiken att fnissa.


Under “Bokmässan by night,” en förlängning av den vanliga mässan men med ett silent disco och discokula, ville man locka till sig de unga poddarna som skulle jämna ut medelåldern när Jan Guillous fanbase lämnat för dagen. Men ljudet strulade och stämningen var oseriös. Har jag hört. Det som till en början verkade lovande, visade sig framåt småtimmarna inte vara tillräckligt kändistätt för att de som äntligen fått en barnfri kväll skulle vilja stanna kvar. De unga vill sitta vid vuxenbordet, och vice versa.

På tal om barnbordet finner man bland poddnyheterna från Spotify tillskottet OSV. En podd av tre Tiktokkändisar i tjugoårsåldern från Saltsjöbaden – Saltis – som avslutar vartannat ord med -is (jag har ont i magis och heter Vendelis).

Mina öron började blöda så jag växlade över till den nya humorpodden Mohlin & Sahlin med Rachel Molin och Anna Sahlin. Även om deras rappa tjugominuters avsnitt var väsentligt mycket bättre, är deras sketcher och lösa anekdoter från livet inte mer än tre plus. Men det är ett lekfullt format som driver med sponsrade inlägg och som gör plats för segment som ”Tre bra saker med Jan Emanuel”. Slutsats: Ålder är bara en siffra, och humor är bara en egenskap.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.