Ingen mänsklig rättighet att få skriva i Aftonbladet

Åsa Linderborg och Karin Magnusson om kritiken mot kulturredaktionen

Kjell Häglund påstår i en krönika i Journalisten, liksom Johan Lundberg i en artikel i Newsmill – två texter som i enskilda formuleringar är förunderligt lika varandra – att Aftonbladets kulturredaktion ägnar sig åt censurverksamhet. Anledningen är Torsten Kälvemarks recension av Andreas Malms Hatet mot muslimer ( Aftonbladet 2 april), där redaktionen lade in ett – sakmässigt helt korrekt – förtydligande om att Engelsbergsseminariet och Axess har samma finansiär: Ax:son-Johnson-stiftelsen. Detta föranledde Axess chefredaktör Johan Lundberg att kräva replik med en artikel som vi refuserade, något som nu en månad senare blivit en stor sak.

Replikrätt har man i händelse att det faktiskt förekommer faktafel. Så är inte fallet den här gången, även om vi beklagar den lapsus som gjorde att Kälvemark inte informerades om redaktionens förtydligande. Att Kälvemark skulle utpeka Lars Hedergaard som skribent i Axess, är en ren faktoid.

Det är ingen mänsklig rättighet att få skriva i Aftonbladet. Däremot har vi som kulturchefer en skyldighet att göra en kultursida med intellektuell stringens. Johan Lundbergs text höll helt enkelt inte måttet, även om vi tidigare haft nöjet att publicera honom. Det gör vi gärna igen om han, till exempel, vill ge ett seriöst bidrag till vår mångfasetterade nätdebatt om islamofobi och terroristkrameri. I den diskussionen är även Kjell Häglund välkommen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.