Newsweek hånas för "muslimraseri"

Gör bort sig med kontroversiellt omslag

Raseri? Newsweeks senaste omslag.

När moderaternas dåvarande partisekreterare Sofia Arkelsten hävdade att vi har hennes parti att tacka för fri rösträtt, drog några lustigkurrar i gång hashtaggen #stuffmoderaternadid på Twitter.

Snabbt fylldes flödet av skämt som ”1250 f.Kr Reinfeldt tar ansvar, öppnar havet och leder sitt folk genom öknen! #stuffmoderaternadid”.

En liknande – dock betydligt mer global – hånkampanj har nu drabbat amerikanska magasinet Newsweek. Anledningen är deras senaste omslag, prytt av ett gäng fradgatuggande, skäggiga män, med texten ”Muslim rage – how I survivied it, how we can end it”, samt artikeln inuti, skriven av Ayaan Hirsi Ali.

Newsweek bad läsarna diskutera omslaget under hashtagen #muslimrage och förmodligen hade de förväntat sig en hel del raseri (vilket naturligtvis skulle förstärka bilden av muslimer som konstant arga och kränkta, precis som omslaget antyder).

Men i stället blev man veckans stora skämt i sociala medier. Tusentals människor från hela världen tävlade om de syrligaste kommentarerna, i stil med:

”Wrestling är fejk? #muslimrage”, ”När snubben som ber framför dig har illaluktande fötter? #muslimrage” är några exempel.

Möjligen är Newsweek glada för att någon talar om tidningen igen (magasinet är känt för kontroversiella omslag) och det är kanske lätt att avfärda Twitterkampanjer som något som vuxna människor sitter och leker med på internet i stället för att, typ, jobba.

Men det här var nog inte debatten som Newsweek ville ha. Att bli utskälld är en sak, att bli hånad en annan. Fråga Arkelsten, till exempel.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.