Ge oss fingret, Apple

Var är fuck-you-fingret när man behöver det?

Länge har jag gått och lurat på en alternativ karriär. Tillsammans med mina vänner har jag smitt storslagna planer som i stort gått ut på att hitta på alla de emojis som helt uppenbart saknas i det allmänna sortimentet.

Samtidigt som många har gått över till olika festliga dekaler, har Apple vaknat till ur någon slags dvala.

I den nya betaversionen av operativsystemet OS X 10.10.3 som lanseras i mars, finns det plötsligt inte bara ett hav av vita figurer, en mörkhyad man med turban, en snedögd pajsare i tajt mössa och två geishor - utan möjligheten att välja hudfärg på samtliga ansikten och kroppar: från blekgult via vitbeige till brunsvart.

I denna yrvakna mångfaldssatsning figurerar även andra familjebildningar än den heterosexuella kärnfamiljen (dock utan möjlighet att mixa färg).

Och det är naturligtvis inte dumt, men en sexualupplysningsbroschyr från RFSU från 1970-talet ligger typ mer i framkant än detta. Där finns till exempel den ensamstående föräldern ...

Men förutom att anpassa dessa figurer efter alla människor, behövs det ju framför allt fler negativa emojis. Var är till exempel fuck-you-fingret när man så väl behöver det? Och vid en snabb vänenkät finner jag just att det (förutom tacos, sushi, champagne och korv med bröd) framför allt är könsord, tillmälen och svordomar vi saknar. Utan att kunna be någon att fara åt helvete får liksom varje blinkande smiley en påtagligt passiv-aggressiv underton.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln