Trump om sin längtan efter beröm

Fascinerande när presidenten och NYT möts i samtal

Av: Hanna Olsson

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Donald Trump mötte The New York Times chefredaktör A G Sulzberger i ett samtal som sändes i podden ”The Daily”.
Donald Trump mötte The New York Times chefredaktör A G Sulzberger i ett samtal som sändes i podden ”The Daily”.

”Varför skriver ni aldrig om allt det ­positiva som vi gör för länet?”

Så kunde det låta när man som lokaltidningsredaktör pratade med ortens företagare. De var alltid besvikna på bevakningen, hade precis investerat dyra pengar i en ny maskinhall som både kunde ge nya jobb och göra sig bra på bild.

Att försöka förklara journalistikens granskande uppdrag var hyfsat tufft, särskilt för en färsk korrespondent i Sveg. Dessutom gjorde vi ju hyllningsreportagen också, otaliga texter om nya innovationer, nytt kapital och utmärkelser.

Kanske var det något sådant Donald Trump hade hoppats på.

The New York Times chefredaktör Arthur Gregg (A G) Sulzberger träffade nämligen presidenten härom veckan, tillsammans med reportrarna ­Peter Baker och Maggie Haberman. Det blev tuffa frågor från reportrarna, om muren, nedstängningen av statsapparaten och det allmänna politiska kaoset. 

Men det gavs också en chans till ett mer avslappnat snack mellan presidenten och chefredaktören, som kan höras i tidningens populära dagliga nyhetspodcast The Daily.

Det är såklart fascinerande att få lyssna till en Trump utanför talarstolens skrikiga retorik, som på allvar vill veta om hans attacker mot medier ökar hotbilden mot journalister i världen. De pratar om begreppet ”fake news” och presidenten är stolt över att han myntat det, men inte övertygad om att det alltid används rätt.

Här hör vi en delvis annan Donald Trump som är mer sökande, mindre stensäker och också mer eller mindre medvetet blottande sin längtan. Sin längtan efter att synas som den framgångsrika person han är.

Han berättar att han växte upp i Queens och att det därför inte är konstigt att han vill att ”hans tidning” ska skriva något bra om honom. Bara någon gång! Han har ju gjort något unikt bra.

A G Sulzbergers svar är något bättre än hur jag bemötte de upprörda företagarna i Sveg.

Donald Trump har trots allt världens viktigaste jobb och får vänja sig vid att granskas.

Publicerad: