Hitta platsen för din protest

Allmänningskartan ska visa vägen till samlingsplatser

Svenskarnas nya favoritresmål Dubai är på många sätt en nyliberal dröm. Allt är privatägt, allt är dyrt, blankt och de rika är riktigt rika, de fattiga urfattiga. En annan sak med Dubai är att det helt saknas allmänna samlingsplatser. Den som vill träffa någon utanför hemmet får göra det i en shoppinggalleria eller i en hotellobby.

Samma sak i New York, där Occupy-demonstranterna surt fick lära sig att det inte fanns några offentliga platser kvar. Till och med Zucotti Park där de slagit sig ner visade sig vara privat­ägt. Markägaren kunde obekymrat om demokratins vara eller icke vara driva bort ockupanterna.

Det är skillnad på offentliga platser och offentliga platser.

Kajsa Ekis Ekman pratade om just det under ett samtal på höstens Socialistiskt forum. Som exempel tog hon upp hur man på ett (offentligt) privat kafé kan känna ett behov att klä upp sig, passa in i den putsade miljön. På ett (offentligt) allmänägt bibliotek är man däremot välkommen oavsett hur man ser ut. Man behöver inte köpa något, utan har genom den gemensamma skatten redan betalat innan man går innanför dörrarna.

Nyligen lanserades den svenska sajten allmanningskartan.se där man samlar såväl affärer som drivs utan vinst som öppna ytor där man gratis kan arrangera aktiviteter.

Än så länge är sidan gles, men initiativet är lovvärt. Dels handlar det om behovet av mötesplatser utanför de kommersiella platsernas köpkrav, som effektivt utesluter stora delar av befolkningen. Men det handlar också om möjligheten till förening och motstånd.

När den brittiska politiska filosofen Nina Power besökte Stockholm i höstas valde hon att prata om bristen på samlingsplatser i hemlandet. Tillåts man inte fritt samlas på allmänna platser har man heller inte möjlighet att göra sin röst hörd och protestera, menade hon.

Finns det inga allmänna samlingsplatser som inte ockuperas av kommersiella intressen finns det heller inga platser att bygga upp de mänskliga kontakterna som ligger till grund för riktiga protester. Som i Dubai – var ska protester ta plats när alla större ytor ägs av privata intressen?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.